top of page

Dobrodelna društva in srčni posamezniki ter moja pot prostovoljstva - 1.del

Updated: Jul 13, 2023



Včasih so čudeži samo dobri ljudje s prijaznim srcem …


Rubriko Gostujoče pero odpiramo s prispevkom dolgoletne prijateljice dr. Danijele Horvat Samardžija, doktorice znanosti iz področja didaktike družboslovja, ki živi in deluje na Obali.

V javnosti je poznana kot srčna humanitarka in predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, ki je ni sram spregovoriti o svoji veri, ko jo povprašajo, kaj jo žene naprej. Prosili smo jo, da nam predstavi svoj pogled na humanitarno dejavnost in nas seznani s posamezniki in organizacijiami, ki jih odlikujeta tako srčnost kot integriteta.

 


V služenju drugim sem našla svoj smisel življenja. Kot prostovoljka aktivno sodelujem v različnih dobrodelnih akcijah/projektnih, ki jih organizirajo različna dobrodelna društva in srčni posamezniki. Nekatere dobrodelne akcije/projektne organiziram tudi sama.


Ena ključnih nalog predmeta, ki ga na Univerzi na Primorskem, na Pedagoški fakulteti Koper poučujem, je 'vzgajati za vrednote, ki prispevajo k boljšemu svetu', zato k sodelovanju v dobrodelnih akcijah/projektih vabim tudi svoje študente, saj želim, da zaznajo potrebe okoli sebe, potrebe, ki jih je vsak dan več, da začutijo, da lahko tudi oni naredijo nekaj dobrega za drugega, da se naučijo, kako sočutnost, solidarnost, dobrodelnost na preprost način približati pred(šolskim) otrokom.


Verjamem, da igra pri tem pomembno vlogo zgled. Zgled je najboljši učitelj.


Učiti danes z zgledom sočutnosti, solidarnosti, dobrodelnosti, katerih pomen je opravljanje, izkazovanje dobrih del, dejanj, med katere sodijo tudi iskren nasmeh, topel objem, prijazen pogled, lepa beseda ..., je naše edino upanje, da ustvarimo sočuten, solidaren, dobrodelen jutrišnji svet. Edino dobra dela, dejanja lahko namreč razsvetlijo ta temačen svet, v katerem smo se znašli.


In vsakdo izmed nas lahko naredi nekaj dobrega za nekoga drugega.




»Vsakdo lahko izkusi veselje in blagoslov velikodušnosti; ker vsak ima nekaj za dati.« J. G.


Verjamem, da nobeno dobro dejanje ni premajhno, vsako dobro dejanje (ne nujno materialno) je dragoceno, saj ima moč, da nekoga razveseli, mu polepša dan, morda celo spremeni življenje.


Na življenja drugih lahko vplivamo z ljubeznijo, prijaznostjo, dobroto, ki jo izkazujemo. To so mi že večkrat dokazali, zame prav posebni srčni posamezniki, ki o dobrodelnosti prej niso želeli niti slišati, kaj šele, da bi naredili nekaj dobrega za nekoga drugega, sedaj pa me podpirajo pri vseh dobrodelnih akcijah/projektih, v katerih sodelujem, katere organiziram.


Na moji poti prostovoljstva sem srečala veliko srčnih posameznikov. Če izpostavim samo tri izmed njih.

Ana Petrič


Je izjemna ženska, ki me s svojim zgledom, vzorom spodbuja, da sem pogumna, da vidim možnosti spreminjanja stvari na bolje, in da skušam narediti tudi sama kaj v tej smeri. Začela je na delovnem mestu strežnice. Z marljivim delom je hitro napredovala. Opravljala je delo negovalke, socialne oskrbovalke, receptorke, animatorke, delovne inštruktorice, tajnice, pripravnice socialnega dela, vodje varovane enote. Danes je direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice. Predana je delu s starejšimi. Njeno vodilo je, da se vse da, če se hoče.


Organizira številne dobrodelne akcije/projekte:


1. Izpolnjena želja (uresničevanje dolgoletnih želja starostnikov),


2. Počitnice v zameno za prostovoljno delo (tri ure prostovoljnega dela na dan za brezplačne počitnice v apartmaju, v katerega je vključena prehrana, čiščenje in paket terapevtskih storitev),


3. Medgeneracijsko počitniško varstvo (otroci se udeležijo različnih delavnic, kjer jih starejši podučijo o kuhanju, šivanju ter drugih gospodinjskih opravilih, obenem pa otroci skozi igro in ostale dejavnosti pokažejo svoje talente starejšim in jim tako polepšajo dan z igranjem na klavir, plesnimi točkami, jim narišejo kakšno lepo risbico),


4. Druženje s svojci (pogovor o bolezni (demenci) ob kulinaričnih dobrotah),


5. Obiski glasbenih skupin, pevcev, orkestrov, ki starejšim polepšujejo dneve,


6. Kresovanje (simbolično metanje listkov z napisanimi težavami, skrbmi v ogenj),


7. Počitniško varstvo živali (živali, ki so v počitniškem varstvu, lepšajo dneve stanovalcem),


8. Disko (večeri plesa, zabave) itn.


Akciji, v katerima sama vsako leto sodelujem, sta Mala pozornost za veliko veselje (izdelovanje novoletnih voščilnic za starejše v domovih in centrih za starejše) in Podarim, nasmeh dobim (podarjanje in izmenjevanje rabljenih oblačil v domu za starejše). Kot zanimivost naj povem, da smo letos v naši mali tovarni voščilnic za starejše, ki jo sestavljamo 4-je družinski člani, v okviru projekta 'MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE' načrtovali izdelati 1300 voščilnic. Nastalo jih je 1083, saj nas je obiskal in ustavil stric virus, kot mu pravijo otroci v vrtcu, ki nikakor ni hotel stran od nas. A nekega dne se je zgodil čudež. Dan, preden bi voščilnice morale kreniti na pot do starostnikov, ki so jim bile namenjene, so na moja vrata potrkali prav posebni srčni posamezniki in mi izročili voščilnice, ki so jih izdelali, da bi mi z njimi, kot so povedali, pomagali nadoknaditi zaostanek, v katerem sem bila, in zaradi katerega sem bila žalostna. Bila sem brez besed od ganjenosti. Še posebej zato, ker ti srčni posamezniki voščilnic sprva sploh niso nameravali izdelovati. Skupaj nam je tako uspelo doseči, celo preseči zastavljeno število voščilnic. Nastalo je 1307 novoletnih voščilnic.


Ninna Kozorog


Je še ena, zame izjemna ženska, ki je znana po svojem gorečem zavzemanju za starejše. Je nevrokirurginja, soustanoviteljica dobrodelnega društva Humanitarček, iz katerega pa se je pred dvema letoma umaknila, da si vzame čas zase, za družino. Z društvom je živela 24 ur na dan, sedem dni v tednu, 365 dni v letu. Ob odhodu je povedala, da verjame, da so ljudje, ki bodo širili dobro tudi v času, ko nje ne bo. In res so/smo ljudje, ki nadaljujejo/mo z njenimi akcijami/projekti. Njene akcije/projekti živijo in bodo živele še naprej. Nekaj teh živih akcij/projektov je: 1. Kamenčki prijaznosti (izdelovanje pisanih kamenčkov s kratko, lepo mislijo, s katerimi ob mednarodnem dnevu prijaznosti nekomu polepšamo dan), 2. 1000 žerjavov (izdelovanje papirnatih zgibank (origamijev), ki jih podarimo nekomu, da mu z njim polepšamo dan), 3. 30 dni za 30 srčnih dejanj (namen je, da v mesecu decembru vsak posameznik v 30-ih zaporednih dneh stori vsak dan po eno srčno dejanje in tako poskrbi za iskrice v očeh sočloveka).


Alenka Veber

Je še ena posebna gospa. Je ustanoviteljica zavoda Rihtarjeva domačija, katerega namen je z organizacijo izobraževalnih prireditev, organiziranjem priložnostnih muzejskih razstav, vodenjem strokovnih ekskurzij in pohodov, s predavanji ter z izdajanjem in založništvom publikacij s področja kulture, naravne dediščine, etnologije, antropologije, zgodovine, ekologije in turizma pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenja. Je organizatorica čudovitega dobrodelnega projekta Alzheimerjev zemljevid srčnosti, s katerim je želela obogatiti vsakdan svoje mame, ki je zbolela za Alzheimerjevo-vaskularno demenco. Projekt sem, v sodelovanju z Alenko in njenim zavodom, razširila na celotno Slovenijo. Projekt še vedno poteka, gre pa za projekt pisanja razglednic srčnosti, ki lahko s svojimi motivi pri osebah z demenco obudijo spomine, prebudijo zgodbo, ki lahko služijo kot igra (razvrščanje glede na motive na njih), ki lahko osebam z demenco, pa tudi njihovim svojcem in tem, ki skrbijo zanje, privabijo iskrice sreče v očeh, saj jim dajo občutek, da niso pozabljeni, da niso izločeni, da niso izbrisani iz družbe, da je nekje nekdo, ki misli na njih, ki jih podpira, ki mu je mar za njih, ki čuti z njimi. A o tem nekoliko več v nadaljevanju.


Na moji poti prostovoljstva sodelujem tudi z nekaj čudovitimi dobrodelnimi društvi. Če izpostavim samo tri izmed njih.


Viljem Julijan

Dobrodelno društvo Viljem Julijan sta ustanovila glasbenik SoulGreg Artist in njegova žena Nina − izredno srčna starša fantka Viljema Julijana, malega velikega princa, ki je pri starosti dveh let in pol preminil za neozdravljivo smrtonosno redko boleznijo gangliozidozo GM-1 −, z namenom osveščanja javnosti o redkih, težkih ali neozdravljivih boleznih, obenem pa društvo skozi številne projekte nudi pomoč in podporo otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam.

Društvo organizira številne dobrodelne akcije/projekte. Med njimi so:


1. vsakoletni veliki dobrodelni koncert (katerega z veseljem obiščem),


2. obdarovanje otrok za novo leto s posebnimi darili (gre za darila povezana z boleznijo otroka (npr. anti-alergijska posteljnina, poseben avtosedež, posebna kahlica, rehabilitacijska steza, terapija pri logopedu),


3. organizacija SMS donacij (trenutno potekajo SMS donacije za deklico Karolino, ki ima Cockayne sindrom – tipa B (CSB), ki povzroča zelo težko zdravstveno stanje, ki spominja na prehitro staranje, zato ji pravijo tudi bolezen hitrega staranja),


4. skupnost družin otrok z redkimi boleznimi (povezovanje staršev otrok z redko boleznijo, tudi tistih otrok, ki so izgubili boj z boleznijo (medsebojno nudenje podpore, pomoči)),


5. iskanje pri nas manjkajočih zdravil in drugih, za otroke nujno potrebnih zdravstvenih pripomočkov v tujini,


6. osrečevanje otrok s pismi z lepimi, dobrimi željami (način izražanja podpore otrokom, njihovim staršem).


Humanitarček

Dobrodelno društvo Humanitarček je nastalo s trdno odločnostjo 5-ih ustanovnih članov, da povrnejo vero v dobrobit, sočloveka, zaupanje, iskrenost.


Društvo organizira številne dobrodelne akcije/projekte za starejše (a ne samo njih).


Med najbolj prepoznavnimi so:


1. pomoč pri mesečnem nakupu hrane,


2. obdarovanje starostnikov v stiski ob praznikih (velika noč, novo leto, rojstni dan),


3. obdarovanje brezdomcev za novo leto,


4. priprava božične večerje za brezdomce,


5. organizacija toplih dnevnih obrokov,


6. obdarovanje v skladu s potrebami,


7. druženje s starejšimi.



Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki

Dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je mlado društvo, ki je nastalo z željo risati nasmehe in prižigati lučke upanja in iskrice sreče v očeh otrok z zdravstvenimi težavami, otrok iz socialno ogroženih družin, otrok, ki so bili zaradi nasilja v družini odvzeti staršem. Pri njegovi ustanovitvi sva bila povabljena tudi midva z možem. V sebi sva takoj zaznala, da morava sodelovati pri tem velikem projektu. In tako smo štiri palčice in en palček leta 2019 krenili na nam neznano pot. Društvo je čez noč postalo prepoznavno. Že istega leta, ko smo nastali, se je v samo 6-ih dneh zbralo nekaj več kot 3,7 milijonov evrov za malega Krisa, ki se je rodil z redko genetsko boleznijo, spinalno mišično atrofijo tipa 1. Cilj je bil več kot dosežen. Takega uspeha niti v sanjah nismo pričakovali. Preostanek denarja je bil porabljen za Krisove prijatelje, kot v društvu pravimo otrokom, ki smo jim pomagali s stroški zdravljenja, ker si njihovi starši stroškov ne morejo privoščiti. Društvo je od takrat organiziralo in organizira številne dobrodelne akcije/projekte.


Nekaj akcij, ki jih društvo vsako leto organizira za otroke v stiski:


1. organizacija dobrodelnih športnih tekem,


2. zbiranje šolskih potrebščin ob vstopu v šolsko leto,


3. obdarovanje za novo leto,


4. obdarovanje s hrano med šolskimi počitnicami, ko otroci ne dobijo (toplih) obrokov v šoli,

5. zbiranje športnih copat ob vstopu v šolsko leto,


6. zbiranje didaktičnih iger,


7. zbiranje otroških knjig.


Nekaj akcij, ki jih društvo organizira vsako leto za hudo bolne otroke:


1. zbiranje zamaškov, starega papirja, konzerv, kosovnih odpadkov v sodelovanju z Dinos Slovenija,


2. organizacija koncertov,


3. organizacija dobrodelnih tekov,


4. organizacija SMS donacij,


5. licitacije podarjenih športnih dresov, žog.


Te dni se je zaključila še ena neverjetna zgodba uspeha. V Sloveniji se je zgodil še en čudež življenja. Larisa Štoka, predsednica, Katarina Podgajski, podpredsednica dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, Špela Miroševič, mamica dečka Urbana in čudoviti dobrodelni škratki smo premaknili mejo mogočega. Zastavljeni cilj, zbrati 2.000.000,00 €, je bil ne samo dosežen, ampak presežen. Zbralo se je neverjetnih 2.113.296,00 € za razvoj zdravila, ki bo nosilo ime Urbangen, in ki bo povrnilo normalno življenje Urbanu in še 400-im otrokom v svetu, ki imajo sindrom CTNNB1, redko gensko motnjo, ki vpliva na skoraj vse vidike otrokovega življenja, vključno s sposobnostjo hoje, govora, razmišljanja in socialnega vključevanja. Urbagen bo omogočil otrokom s sindromom CTNNB1, da se rodijo v življenje besed in korakov, Urbagen bo omogočil zdravnikom, da bodo, ob naslednjem otroku, ki se bo rodil z enakim sindromom, lahko rekli: "Da, vaš otrok ima hudo bolezen, ampak mi imamo zdravilo zanj …"


Zelo ponosna sem na predsednico Larisa Štoka in podpredsednico Katarino Podgajski (gonilni sili našega dobrodelnega društva) ter na vse dobrodelne škratke, ki jih je z vsakim dnem vse več, in brez katerih nič od tega ne bi bilo mogoče.


———————————



Če bi radi sodelovali v kateri izmed humanitarnih akcij ali z društvi, ki jih navaja članek, lahko kontaktirate Danijelo na danijela.horvat@upr.si ali na https://www.facebook.com/danijela.horvat.165



bottom of page